sobota, 25. junij 2011

TORTA - brez kupljenih dodatkov

 Hmmm....tašča je imela rojstni dan, naredila sem ji čestitko in nato sem se odločila da spečem še torto....
Ker je naslov 32. izziva  Craftalnice Čim manj kupljenih dodatkov, jo lahko prijavim na ta izziv. Torto sem spekla sama, in sicer NUTELINA torta (recept bom napisala spodaj), ter pokrita s sladkorno maso, ki jo lahko poljubno obarvaš.

 rožica narejena iz sladkorne mase, zelo enostavno se jih naredi, in sicer za vsako rožico odrežemo nekje od 4 do 5 krogcev, s prvega narediš svaljek, nato pa dodaše naslednje okoli in okoli, ter jih na vrhu ,alenkost prepogneš nazaj.

zraven smo ji podarili še orhidejo, ki je aranžirana v podobni barvi kot je torta.


RECEPT:

-NUTELINA TORTA:
sestavine: 
za testo:                                        za nadev:
6 jajc                                            0,5l sladke smetane
12 dag sladkorja                           5 žlic nutle
18 dag moke
1 pecilni, 1vanilni sladkor
4-5 žlic nutele

Rumenjake in polovico sladkorja in vanilnim sladkorjem penasto zmešamo. Beljake ter ostalo polovico sladkorja penasto zmešamo. V rumenjake dodamo Nutelo, 1/3 snega in postopoma dodajamo moko s pecilnim sladkorjem. Nato dodamo preostali sneg, Pečemo pri 180°C pol ure. Smetano in Nutelo penasto zmešamo. Biskvit prerežemo na pol in namažemo z nadevom. Namažemo tudi zgornjo plast torte.


-SLADKORNA MASA:
sestavine:
30 ml vode (pozor mililitrov)
4 g želatine v lističih (2 lističa)
50 g meda
450g sladkorja v prahu

Lističe želatin narežemo na koščke in jih namakamo v vodi. Med damo posodo in pristavim, da ga stopimo, dodamo še želatino z vodo, ter vse skupaj topimo, da postane tekoče. Sladkor damo v mikser, Stopljeno želatino in med takoj polijemo preko sladkorja in takoj prižgemo, miksamo dokler je mogoče, nato maso vzamemo ven in jo še na roke malo mesimo (kot da mesimo testo za kruh), dokler ni popolnoma gladka. Vzamemo valjer in razvaljamo, ter s pomočjo valjerja postavimo maso preko torte, z rokami jo malo zgladimo in to je to. Če želimo imeti barvano maso dodamo barvilo ali med mesenjem, to sem naredila jaz, saj nisem obarvala celotne mase ampak samo za rože, ali pa v med in želatino, kadar jih topimo.


PRIJETNA PEKA IN DOBER TEK!

3 komentarji:

  1. Videti je zelo lepo, da je bila tudi dobra ... ne dvomim :). Lp

    OdgovoriIzbriši
  2. Ha, tole je pa res izdelek brez dodatkov, Čipke in kovinski dodatki tu res nimajo kaj iskati :)).

    OdgovoriIzbriši
  3. :) predvidevam, da je bila okusna :)) jaz bi jo zdajle en konkreten košček :)))

    OdgovoriIzbriši